Klimhal HC Oisterwijk01Initiatiefgroep Klimmers 073 (IK073) werkt aan realisatie van een klim- en boulderfaciliteit in ’s-Hertogenbosch. Wat is de stand van zaken op dit moment (mei 2015):

 • Complete klimhalinventaris (circa 400 m2 klimoppervlak incl. constructie)
 • Diverse locaties, bestaande en nieuwbouw worden overwogen
 • Gesprekken met diverse potentiële investeerders zijn gestart.
 • NKBV faciliteert oprichting klimvereniging IK073 (verwacht: mei 2015); wil nauw betrokken zijn i.v.m. opleidingsfaciteiten.
 • Eerste gesprekken met andere initiatieven (o.a. Bossche Boulder) positief
 • Gemeente (Afdeling Sport & Recreatie) ondersteunt en faciliteert waar mogelijk.
 • Marktverkenning gestart: er lijkt een flink potentieel te zijn in stad en omliggende dorpen.

IK073

Klimmen wordt steeds populairder in Nederland en is nog een relatief jonge sport. Pas rond 1990 werd de eerste klimhal in Nederland gebouwd. Daarvoor was de fanatieke sporter aangewezen op klimgebieden in België of Duitsland. Sportklimmen is er voor iedereen. Iedereen klimt op zijn of haar eigen niveau en bepaalt zelf zijn of haar uitdaging. De één klimt wekelijks om in beweging te blijven, terwijl iemand anders fanatiek aan het trainen is voor wedstrijden of een expeditie naar het hooggebergte. De twee uitersten kunnen elkaar gewoon tegenkomen in een klimhal, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Het gevoel en de waardering die een beginner heeft bij het halen van de top van een 4+ route is dezelfde als de ervaren klimmer die zich vastbijt in een 8.

In de klimsport klim je vooral voor jezelf! Je stelt zelf je eigen doelen!

Markt

Onze stad en omliggende gemeenten telt 414.000 inwoners. Klimmers moeten nu gemiddeld 30-45 minuten reizen naar Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Nieuwegein of Utrecht om te kunnen (sport)klimmen.
De Nederlandse Klim- en Berg-sport Vereniging telt maar liefst actieve 1.542 leden in de regio 's-Hertogenbosch. Sportklimmen wordt steeds populairder, waar-door een groei van het aantal leden is te verwachten. Voldoende marktpotentieel voor een klim- en boulderfaciliteit in onze stad.

Introductie

IK073 werkt aan de realisatie van een klim- en boulderfaciliteit in ’s-Hertogenbosch. De vorming van een professioneel projectteam om de bouw mogelijk te maken en te realiseren is gestart. Daarnaast vindt in half juni 2015 de oprichtingsvergadering van de eerste Bossche klimvereniging plaats.

 

Iedereen kan klimmen!

Iedereen kan klimmen, ongeacht leeftijd en ervaring. Je hoeft niet super-fit te zijn om te kunnen klimmen. Goede techniek is belangrijker dan fysieke kracht. Maar, hoe meer je klimt, hoe sterker en fitter je zal worden.

klimmendeman

Durf te dromen...

Als je de ruimte hebt, waarom zou je dan niet mogen dromen? Misschien niet allemaal op korte termijn te realiseren, maar wellicht op middellange termijn en met de juiste partners, zou het centrum gevuld kunnen worden met:

– Hoge klimwanden, voor toprope en lead;
– Uitdagende boulderblokken;
– Slackline, Via Ferrata, Speleo;
– Buitenwand
– Trainingsbord/ campusbord;
– Aparte speelruimte voor kleine kinderen;
– Gezellig bergsportcafe met beperkte horeca;
– Groeps-/ cursus-/ instructie-/ vergaderruimte;
– Buitensportbibliotheek;
en....?.....;
alle ideeën zijn welkom op info@ik073.nl

Waarom een klimhal in 's-Hertogenbosch?

Hierop is het antwoord redelijk simpel... Omdat er nog geen klimhal is. De dichtbijzijnste klimhallen bevinden zich in Tilburg en Eindhoven. Voor veel mensen net te ver weg om een avondje te sporten en zeker voor kinderen om na schooltijd te kunnen trainen.
Klimmen blijft daardoor, voor veel mensen in de regio 's-Hertogenbosch, een bezigheid die beperkt wordt tot een paar keer per jaar. Hierdoor mis je de mogelijkheid te trainen en je niveau te verbeteren, waardoor de klimmogelijkheden in het buitengebied beperkt blijven.

Een klimhal in 's-Hertogenbosch is niet alleen interessant voor klimmers uit de eigen regio. Afhankelijk van locatie (bereikbaarheid), grootte en voorzieningen, in de hal en de directe omgeving, kan een klimhal ook publiek trekken uit de rest van Nederland.

Wanneer er meer geboden wordt dan een klimmuurtje, maar gedacht wordt aan een klimcentrum met meerdere disciplines, zal dit centrum aantrekkelijk zijn voor bergsporters in het algemeen , waardoor meer mensen de gemeente 's-Hertogenbosch bezoeken.

kaartklimhal

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze activiteiten, meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Mogelijke locaties

Er zijn diverse locaties in de stad waar een hoge hal (circa 20/25 meter) gebouwd kan worden. We verkennen momenteel de volgende mogelijkheden:
 • Voormalige Veevoederfabriek De Heus,
 • Sportcentrum FlikFlak in de Maaspoort,
 • Creatieve broedplaats De Gruyterfabriek,
 • Kerken die te koop staan...
Betrokken organisaties: 
 NKBVlogo
 s port
 s hertogenbosch

Sportklimmen stimuleren bij kinderen

Sportklimmen biedt veel voordelen voor kinderen, zowel mentaal als fysiek. Sportklimmen is een fantastische manier voor kinderen om fysiek in vorm te blijven. Sportklimmen is een intensieve activiteit, waarbij coördinatie, kracht en flexibiliteit samenkomen.
Mentaal stimuleert klimmen het concentratie vermogen en andere positieve onderdelen. Voor kinderen die weinig interesse hebben in competitiesporten, is sportklimmen een goede en gezonde fysieke activiteit. Sportklimmen is een relatieve veilige sport in vergelijking met een heleboel andere 'contact sporten'.

klimmendekinderen

De mentale voordelen van sportklimmen zijn eigenlijk net zo belangrijk. Om goed te kunnen klimmen zijn strategisch inzicht en concentratie nodig om de top te kunnen bereiken. Kinderen die moeite hebben zich te concentreren ontwikkelen vaak door het klimmen de benodigde focus. Een gevoel van voldoening kan ook als mentaal voordeel genoemd worden. Dit gevoel stimuleert vaak de fysieke actie om een volgend doel te bereiken.

Lotto voor de sport

Visie en doelstellingen

 • Verleiden zonder drempels:
  centraal met uitnodigend uiterlijk
 • Commercieel én toegankelijk:
  wie actief bijdraagt betaalt minder
 • Community driven:
  events in hal en op locatie
 • Hoge kwaliteit trainers:
  (NKBV) opleidingscentrum
 • Lage instap:
  kids, scholieren, studenten

likeusfacebook

Wat er aan vooraf ging...

Health City Oisterwijk had een klimhal waar de Koninklijke Nederlande Klim- en Bergsport Vereniging en Jeugdklimvereniging Cocon gebruik van maakten. In maart kregen de verenigingen te horen dat de hal binnenkort (mei 2015) verbouwd zou worden en de klimwand niet zou terugkeren bij de Fitness club. Drie betrokkenen, die graag een klimhal in 's-Hertogenbosch wilden neerzetten, inventariseerden de behoeften in de regio en besloten het Initiatief Klimmers 073 (IK073) op te richten. Health City ondersteunde de doelstelling en bood de kliminventaris aan dit initiatief aan, op voorwaarde van volledig zelfstandige demontage. Vanaf 1 mei is door IK073 met een team van ruim 30 mensen de hal volledig gedemonteerd, het plan verder uitgewerkt en locaties verkend. Op deze website willen wij de belanghebbenden/ geïnteresseerden nader informeren over IK073, de gezamenlijke doel-stellingen en andere relevante zaken.

Betrokken organisaties

Afdeling Sport ’s-Hertogenbosch ondersteunt het initiatief en faciliteert

Afdeling Maatschappelijk Vastgoed ’s-Hertogenbosch onderzoekt aanvullende potentiële locaties

NKBV-directie
betrokken om mogelijkheden opleidings-centrum te onderzoeken

NKBV-regio’s
participeren in oprichting klimvereniging

Diverse sponsoren
(particulieren en bedrijven) worden actief geworven en gebonden

 

Het wordt tijd voor een klimhal/ -centrum in de regio 's-Hertogenbosch en omgeving. Middels deze website willen we behoeften peilen, wensen ontvangen, ideeën uitwisselen en nog veel meer.

Op dit moment hebben we de materialen voor de bouw van een basishal (via een donatie). We zijn echter nog op zoek naar een geschikte locatie (uiteraard hebben wij het e.e.a. op het oog) . Natuurlijk zijn wij ook op zoek naar nog meer (aspirant-) leden, trainers, vrijwilligers, donateurs en andere geïnteresseerden in dit project. Mail eens om je aan te melden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Volg en deel ons op Facebook met je vrienden en help mede mee met het realiseren van een nieuwe hal in de regio 's-Hertogenbosch.

De ontwikkelingen gaan op dit moment heel erg snel en we zijn en blijven vrijwilligers die dit project willen opzetten. De website moet nog ontwikkeld worden, maar (hopelijk) kan je binnenkort hier meer informatie over dit project vinden. Tot dan communiceren we voornamelijk via Facebook.

Wil je je ideeën, tips of andere informatie met ons delen, mail ons dan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top